wat is rope flow

9 redenen om direct te beginnen met Rope Flow

Rope training oftewel een touw gebruiken voor je training en workouts wordt al eeuwenlang gedaan. Tegenwoordig is het springtouw hiervan de meest bekende overgebleven vorm. Rope Flow (ook wel Rolling Rope genoemd) kent veel van dezelfde bewegingen als touwtje springen met als grootste verschil dat je niet door het touw heen springt. Waar de bewegingen met het springtouw vooral gericht zijn op het recht op en neer springen (wanneer het touw omlaag gaat, ga jij omhoog, en andersom) draait Rope Flow vooral om coördinatie, draaiende bewegingen en controle van het touw. Een touw voor Rope Flow is dan ook zwaarder dan een springtouw omdat je moet kunnen voelen wat het touw doet. 

Rope Flow of Rolling Rope is ontwikkeld in de Verenigde Staten waar het uiteraard wel geïnspireerd werd door touwspringen, vooral zoals het springtouw in de bokswereld werd gebruikt. Rope Flow werd in eerste instantie vooral door trainers en atleten gebruikt maar is nu bezig met een opmars buiten de professionele sport. En dat is niet raar, want het heeft vele voordelen

Rope Flow is een laagdrempelige full body training waarmee mobiliteit, balans, coördinatie, core kracht en flexibiliteit worden getraind. Daarnaast verbindt het hoofd en lichaam, verlaagt het stress en angst en houdt het spieren en gewrichten soepel. En het is bovenal gewoon leuk. Laten we eens even wat meer op deze voordelen ingaan.

  1. Verbeter mobiliteit en gezondheid van gewrichten

De oefeningen met het touw zetten veel spieren en gewrichten aan het werk. Juist de plekken die door veel zitten en weinig bewegen stijf worden hebben daar voordeel van. Schouders, (onder)rug, heupen, en polsen worden door de roterende bewegingen en het aanspannen en ontspannen bij de Rope Flow bewegingen veel soepeler. Het resultaat is een lichaam wat meer in balans voelt en makkelijker beweegt.

2. Verlicht gewrichts- en spierpijn

Heb je gewrichts- of spierpijn na het sporten, bij het opstaan of na een dag op kantoor? Een korte Rope Flow training doet wonderen. De oefeningen warmen de spieren op en smeren de gewrichten waardoor veelal de pijn verdwijnt of aanzienlijk minder wordt.

3. Warming up en cooling down tool.

Rope Flow is een super warming up of cooling down voor elke lichamelijk activiteit. Of het nu gaat om sporten als klimmen, skaten, crossfit, gewichtstraining of yoga, de low-impact oefeningen van rope flow zijn een heerlijke en actieve warming up en in ieder geval leuk alternatief dan het stretchen.

4. Verbeter je balans

Een Flowropes training brengt je terug in je lichaam. Omdat je je hele lichaam evenredig inzet stimuleert het de communicatie tussen je verschillende ledematen en je brein. Het verplaatsen van je gewicht gedurende de oefeningen activeert je direct ook je core. Je zult een betere houding ontwikkelen en stabieler op je benen staan.

5. Verbeter je coördinatie

Rope Flow is een heerlijk manier om de coördinatie tussen de twee kanten van je lichaam te verbeteren en je gevoel van timing te vergroten. Heel belangrijk in het dagelijkse leven, maar zeker ook in de sport. De liggende acht, de basisberging van rope flow komt terug in vele atletische actie en door deze regelmatig te trainen worden ze efficiënter en effectiever.

Vergelijk bijvoorbeeld de beweging van de onderhandse acht met bewegingen in de sport als rennen, golfen of een uppercut bij het boksen. De bovenhandse acht zie je daarnaast terug in  gooien bijvoorbeeld, serveren bij tennis en slagbewegingen binnen de vechtsport.

6. Verminder stress en angsten.

Meditatie is een bewezen manier om je hoofd tot rust te brengen en te kalmeren, alleen hebben veel mensen daar nou net niet de rust voor. Rope Flow heeft hetzelfde effect alleen in beweging. Een Flowropes training brengt je, doordat je je moet concentreren op het touw en de bewegingen in een vergelijkbare flow. Het stemmetje in je hoofd stopt met malen en piekeren en jij krijgt weer energie en focus.

7. Boost je creativiteit en productiviteit

De bewegingen van Rope Flow activeren zowel je linker- als je rechter hersenhelft. Beide helften moeten samenwerken om het touw onder controle te houden. Deze samenwerking brengt, net als bijvoorbeeld jongleren, je creativiteit op gang door de nieuwe verbindingen tussen de hersenhelften. Een creatief brein werkt beter en met meer focus.

8. Alternatieve cardio training

Rope Flow is een super alternatief voor of aanvulling op cardio training zoals rennen, zwemmen of fietsen. Het heeft geen impact op de gewrichten zoals bijvoorbeeld rennen en kan overal gedaan worden. De intensiteit van een Rope Flow training is van nature laag, maar kan door het inbrengen van andere bewegingen zoals lunches eenvoudig worden verhoogd. Maar ook door bijvoorbeeld afwisselend te rennen het touw te pakken wordt de workout ook een stuk leuker.

9. Verrijk je dag

Rope Flow is bovenal gewoon leuk. Je zal merken dat je na je eerste sessie gewoon meer wilt. Dat je, gewoon voor de zekerheid, je Flowrope, in je tas mee gaat nemen. Of dat je, juist omdat je je touw bij je hebt even dat park of bos opzoekt om een sessie te doen. Just Go with the Flow, of in ons geval Rope with the Flow.

10. Bonus: Drag Rope Training

Moderne springtouwen zijn vooral ontwikkeld om makkelijk te draaien. Vanuit het CrossFit is een opmars bezig van het ouderwetse vast springtouw met de naam Drag Rope. Geen dun snel vanzelf draaiend touw, maar een dik touw zonder poespas voor een heftige cardio workout. Ook hier zijn onze Flowropes perfect voor geschikt. Je moet ze waarschijnlijk weer even wat verlengen, maar dat heb je een heftige training voor de boeg.  

rope with the flow!

Voel je vrij, soepel en fit met Flowropes

Add to cart